Болид от Формула 2 надбяга Миг-29

Пловдив, 3.09.2011 г.

Днес на летище Крумово, в рамките на юбилейното авиошоу БИАФ 2011 се проведе уникално състезание на 600-метрова дистанция между пилота от Формула 2 Пламен Кралев с болид Williams JPH1B и супермодерния изтребител МиГ-29. Пилотът от F2 стартира страхотно и натрупа убедителна преднина пред машината. Статуквото се запази до края, на финала болидът изпревари самолета с около 150 метра. Преди самото състезание, Пламен Кралев обяви началото на официално сътрудничество с телекомуникационния гигант Глобул.

Несполуката последва МиГ-ът и във въздуха. Малко след излитането му, в него се удари птица. Това доведе до принудително кацане и отлагане на акробатичната демонстрация в небето.

За Пламен Кралев

Пламен Кралев започва кариерата си на 34-годишна възраст, като никога преди това не е карал картинг или състезателен автомобил. Още същата година печели две състезания и влиза в историята като първия българин, печелил състезание на писта от Формула 1. През 2009 г. отново остава в историята като първия българин, участвал в легендарното състезание “24 часа на Льо Ман”, и през същата година става първият представител на страната, подписал договор за участие в поддържащите серии на Формула 1 – GP2.

От 2010 Кралев участва в престижния шампионат Формула 2. По параметри тя се доближава максимално до Формула 1. Първите трима пилоти F2 в края на всеки сезон получават суперлиценз за участие в F1.

Техническа информация за болида

Шасито на автомобила е дело на Williams и покрива техническите правила на Формула 1 за 2005 г., а двигателят е 1,8-литров с турбо от Audi. Мощността през 2009 г. бе 406 к.с., от 2010 г. бе увеличена на 431 к.с. Новост за 2011 са по-висока с 30% степен на притискане и подобряване на аеродинамичната ефективност на цялото шаси с 24%. Динамиката на автомобила като максимална скорост и ускорение варира в зависимост от спецификата на пистата.