Военновъздушните сили преди годишнината

23.08.2011 г., БНТ

В навечерието сме на уникален юбилеен авиофестивал. По случай 100-годишнината на българската авиация военни асове от Европа, Съединените щати, Русия, както и български летци ще представят уменията си на летище Крумово на 3 и 4 септември.

Много и дългогодишни усилия са положени, за да се случи най-големия досега авиофестивал у нас. Той ще започне с наземен ретропарад на първите самолети на Царство България, а после днешните ни авиоасове, наред с чуждестранните си колеги, ще представят настоящето и бъдещето на военновъздушните ни сили.

Бригаден ген. Марин Начев директор на Авиофестивала БИАФ 2011:

- Потвърдено е участието на група „Пилатус“ от Швейцария, „Юрофайтер“ от немските ВВС, ще има „Грипен“ от шведските ВВС, ще има американски
самолети F-16, ще има участие от РСК-МиГ, демонстрации с МиГ-29, разбира се, един сериозен блок с изпълнения ще има от българските ВВС.

Организаторите са доволни, че ще съберат на едно място у нас световния елит в самолетостроенето. Така освен насладата от гледката на най-добрите въздухоплавателни машини – и обществеността и институциите ще видят
следващия многоцелеви изтребител, който предстои да бъде купен за Българската армия.

Полк. Сергей Жеков, о.р. – член на УС на фондация „Български военновъздушни сили“: – Тъй като не всички могат да обиколят всички страни, произвеждащи този самолет, ние събрахме всички самолети да дойдат при нас, при което ще се получи един своебразен панаир на потенциалните възможности.

Около 10-12 хиляди души се очаква да посетят авиофестивала. БНТ е медиен партньор на юбилейното събитие.

Вижте видео ТУК