Дариха уникален „Албатрос” на авиомузея в Пловдив

Пловдив, 3.09.2011 г.

Сдружение „Авиореликви” дари на музея на авиацията в Пловдив напълно функционираща реплика на самолета „Албатрос” F2, с който е поставено началото на бойната ни авиация. Самолетът е уникален, в света няма друг подобен екземпляр. В продължение на три години, екип от наши ентусиасти са го направили по оригинални чертежи. Средствата за изработката му са събрани от дарения на членове на сдружението и ветерани от авиацията. Ватко Бешлиев, председател на „Авиореликви”, официално връчи експоната на директора на музея Радка Банялиева.

Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заедно с главния секретар на МВР Калин Георгиев, бяха сред официалните лица при откриването на авиоизложението БИАФ 2011. То е  посветено на 100-годишнината от създаването на българската авиация.

Институтът по въздушен транспорт – Sofia Flight Training, показа възможностите за обучение и поддържане на квалификацията на пилоти на пълни полетни симулатори, включително и за Airbus A-320. Асоциацията на българските авиокомпании, Lufthansa Technik, България Ер, Бриз Авиейшън и представителите на леката авиация демонстрираха потенциала на българската гражданска авиация. Над Крумово летяха едни от най-модерните изтребители. Eurofighter Typhoon на Luftwaffe, Gripen на Шведските ВВС, Миг-29М ОВТ на РСК „МиГ” направиха уникално шоу и показаха невиждани досега у нас фигури от висшия пилотаж в небето. Акробатичният тим на ВВС на Швейцария „рисува” красиви фигури със самолетите Pilatus.

Действащ военен пилот  „свали“ противник по време на тежка мисия, проведена на симулатор GRIPEN. Огнян Някшолов бе един от 10-та късметлии, които имаха невероятната възможност да се качат в реален реактивен симулатор. Победителите се състезаваха по показатели: най-добро време и усвояване на летателни техники. „Като за първи път бе много интересно, но едновременно с това и изключително трудно“, сподели с усмивка победителят.  „Мисията, имаше за цел да отстрани врага. В нея пилотът попада в засада от три изтребителя, които засича чрез автоматично прихващане и изстрелва инфрачервена ракета, за да ги унищожи“, споделипредставител на официалния спонсор SAAB GRIPEN.