Изтребител на SAAB на авиошоуто край Пловдив

24.08.2011 г., dir.bg

Изтребителят на шведската компания SAAB – Gripen, ще бъде сред основните атракции на авиошоуто на летище „Крумово“ до Пловдив. Там ще се съберат трите големи световни авиошколи – американската, западноевропейската и руската.
Осмият Международен авиационен фестивал БИАФ 2011 – „НЕБЕ ЗА ВСИЧКИ” е посветен на 100-годишнината на българската авиация. Той ще се проведе на 3 и 4 септември под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.На него ще може да се види шведският Gripen, който може да каца и на обикновени шосета, където, в рамките на 10 минути, да бъде презареден и отново да влезе в бой. Това е възможно благодарение на по-малкия от конкурентите размах на крилата и изключителната му маневреност.

През 1996 г. Gripen става първият изтребител от ново поколение, който влиза в експлоатация. Създателите му са се постарали да го „направят“ мултифункционален – подходящ за въздушни битки, удари по земни цели, или разузнавателни мисии.
Същевременно самолетът има едни от най-ниските експлоатационни разходи. Делтовидните криле му дават изключителна маневреност при всякаква височина на полета. Благодарение на предните допълнителни криле, които служат и за въздушна спирачка, на изтребителя са необходими едва 800 м. за излитане и кацане.

Още можете да прочетете ТУК