Честваме 100 години българска авиация

В началото на септември ще има специално издание на Международния авиационен фестивал „Небе за всички“. Вече 10 държави са потвърдили участие.

22 август 2011 г. – София

През 2011 година се навършват 100 години от решението на правителството на Царство България за създаване на военна авиация. За тържественото отбелязване на тази историческа годишнина, организаторите – Военновъздушните сили на България й фондация „Български Военновъздушни сили”, съвместно със съорганизатора ДП „Ръководство на въздушното движение”,  организират с подкрепата на МО, МТИТС и МВР, тържественото честване на 100 годишнината от създаването на Българската авиация. За подобаващото отбелязване на този знаменателен юбилей се организират юбилейна научно-приложна конференция на тема „100 години Българска авиация – минало, настояще и бъдеще” и осмият български международен авиационен фестивал БИАФ 2011 в периода 2-4 септември на летище Пловдив.

Юбилейната конференция на 2 септември 2011 г. /петък/ е посветена на 100-годишнината и се организира под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов. В рамките на събитието ще бъдат изнесени над 10 доклада от български експерти, които ще разгледат многостранни аспекти на българската военна, гражданска и специална авиация.  В конференцията участват само поканени лектори и гости, представители на академичната общност, държавни институции, бизнеса и специалисти от авиационния бранш. Ще се изисква отделна акредитация за журналисти, със специален пропускателен режим. За подробности и повече информация посетете сайта на адресwww:100.airshow-bg.com

На 3 и 4 септември 2011 г. /събота и неделя/ ще се проведе  осмото поред издание на авиационния фестивал БИАФ 2011 – „Небе за всички“., посветен на 100 годишнината от създаването на Българската авиация, под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

В рамките на БИАФ 2011 ще се проведат въздушен показ на авиационна техника (авиошоу), наземен показ на авиационна техника, в това число и най-новите достижения на водещите световни производители и спонсори на БИАФ 2011 като консорциумите EADS, който ще покаже Eurofighter 2000 Typhoon, SAAB ще покаже самолета Gripen и тренажор за подготовка на летателен състав, Lockheed Martin, Diehl и Messerschmitt Stiftung ще покажат свои технологии. Същите фирми ще участват с презентации в юбилейната научно-приложна конференция.

Програмата на БИАФ 2011, за 3 и 4 септември ще е еднаква с изключение церемониите по откриването на фестивала. Летището се отваря за посетители от 08:30 ч. В началото и края на фестивалния ден лети леката авиация за създаване на авиационно настроение. След откриването на фестивала започват неговите три етапа – Минало (с наземен ретро – парад на първите самолети на България). Вторият етап – Настояще ще се открие от българските военновъздушни сили. В него ще участват самолети, които са на въоръжение във ВВС, в момента. В етапа ще се покажат идеологията на провеждане на въздушни операции по евакуация по въздуха с бойното й осигуряване и пожарогасене с вертолет.

В този етап ще участва и швейцарската демонстрационна група със самолет Пилатус, поради факта, че този самолет е на експлоатация в българските ВВС.

Следва етап Бъдеще, в който трите световни авиационни школи европейската, руската и американската, ще демонстрират качествата на самолетите, с които ще участват в БИАФ 2011. Ще се видят за пръв път в полет в Българското небе самолетите Тайфун  и Грипен на европейската школа; МиГ – 29 М ОВТ на руската школа и Ф-16 на американската школа. След този етап, авиационния дух ще се поддържа от полетите на леката авиация до закриването на летището за посетители в 18:30 ч.

Участие в авиошоуто до този момент са потвърдили ВВС Германия, Гърция, Италия, Румъния, Швеция, Швейцария и САЩ. Очаква се потвърждение за участие от ВВС на Турция.

Активно ще се включват в програмата „Българска асоциация на леката авиация“ и „Българска федерация по авиомоделизъм“. С динамично участие ще направят поздрав за юбилея гостите от аероклубовете Hawks от Румъния и Галеб от Сърбия.

Днес в БТА организаторите на авиофестивала дадоха официална пресконференция, в която взеха участие Бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, о.р. генерал-майор Евгени Манев – председател на УС на фондация „Български ВВС”, бригаден генерал Марин Начев – директор на дирекция „Операции и подготовка” към МО и директор на Авиофестивала БИАФ 2011, Ивайло Василев – директор на дирекция „Управление на въздушното движение“  и Дойчин Ангелов  – изпълнителен директор на летище Пловдив.

Бриг. ген. Румен Радев (втория отляво) откри пресконференцията, като обеща, че на „3-ти и 4-ти септември предстоят зрелищни демонстрации за любителите на всички видове летателни машини”.

„100 години авиация е гордост за България. В световен мащаб, малко държави могат да се похвалят с такъв празник”, каза о.р. ген. майор Евгени Манев, председател на УС на фондация „Български военновъздушни сили”.

„За спокойното предвижване до летището, както и за проверките на съмнителни лица ще се погрижат органите на реда, заедно с Военна полиция”, увери бриг. ген. Марин Начев – директор на дирекция „Операции и подготовка” – МО. „Взети са високи мерки за сигурност, в това число пожарни коли и медицинска помощ”, уточни г-н Начев.

„За пръв път в историята авиошоуто ще се проведе по време на редовен трафик на летище Пловдив”, информира Дойчин Ангелов - изпълнителен директор летище Пловдив и апелира към пътуващите по линиите Милано и Лондон да предвидят повече време за достигане до аерогарата. „Удивен съм от поетата голяма отговорност за удобството и безопасността на зрителите, както и от големия професионализъм на организацията”, завърши г-н Ангелов.

„Дори и при лоши метеорологични условия, екипажите имат разработен план на действие”, успокои журналистите ген. Манев (вдясно) и благодари за съдействието на Министерство на отбраната (МО), Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), Министерство на вътрешните работи (МВР), в качеството им на партньори и изреди имената на медийните партньори и спонсорите на събитието.

Поради очаквания засилен интерес, Красимира Краева, представител на Консорциум „100 години българска авиация”, призова посетителите въпреки предвидените паркинги да не идват с личния си автомобил, а да използват електричeския влак Пловдив – Асеновград или осигурения от „Хеброс бус”  безплатен  автобусен транспорт, който ще тръгва на всеки 15 мин. от хотел „Тримонциум” в Пловдив. Осмият поред авиофестивал „100 години българска авиация”  ще е най-яркият от всички провеждани до момента, както в България така и на Балканския полуостров, коментираха представителите на българските военновъздушни сили и фондация ВВС.

За събитието:

Юбилейното издание на Международен авиационен фестивал БИАФ 2011 се организира от български военновъздушни сили и Фондация „Български военновъздушни сили”. Съорганизатор на честването е държавно предприятие „Ръководство въздушно движение“. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Министерство на отбраната /МО/, Министерство на вътрешните работи /МВР/, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ и Община Пловдив.

Спонсори на Международен авиационен фестивал БИАФ 2011 „Небе за всички“ тази година са  SAAB - Генерален спонсор, EADS/CASSIDIAN, ЛУКОЙЛ Ейвиейшън България, Lockheed Martin, Diehl Defence, Weston Digital Technologies.

Водещи партньори: Летище Пловдив, Община София и Община Пловдив, минерална вода Девин и винарска изба Едоардо Миролио.

Официален застраховател на събитието е ЗАД Армеец. Фирма Schenker е официален спедитор, а официален превозвач е фирма „Хеброс бус“, Пловдив.

Официален домакин на екипажите и гостите от чужбина е хотел САНИ, Асеновград.

Медийни партньори на събитието са Българска телеграфна агенция /БТА/, Българска национална телевизия /БНТ/, Българско национално радио /БНР/, българския интернет портал – Dir.bg и издателска компания S Media Team.

ЗА КОНТАКТИ:

Красимира Краева, Консорциум „100 години българска авиация“

e-mail:press@100.airshow-bg.com
http://100.airshow-bg.com